4 z 13
Poprzednie
Następne
Przesuń zdjęcie palcem
![W okresie wakacyjnym obserwuje się wzrost zachorowań na...](https://d-art.ppstatic.pl/kadry/k/r/20/ff/5d13226aadceb_o_large.jpg)
fot. pixabay.com
To grozi ci na wakacjach. Poznaj 10 najczęstszych zagrożeń zdrowotnych w sezonie letnim. Uważaj na wodę i to co jesz, zwłaszcza za granicą
Salmonella ukryta w lodach i ciastkach z kremem
W okresie wakacyjnym obserwuje się wzrost zachorowań na salmonellozę – chorobę wywoływaną przez pałeczki Salmonelli. Źródłem infekcji są w głównej mierze produkty pochodzenia zwierzęcego, w tym przede wszystkim mięso i jajka. W lecie do zakażenia Salmonellą najczęściej dochodzi w wyniku spożycia rozmrożonych i ponownie zamrożonych lodów. Znane są również przypadki zachorowań na skutek zjedzenia niewłaściwie przechowywanego kremu do ciasta.
W celu zapobiegania wystąpienia salmonellozy należy unikać spożywania żywności niewiadomego pochodzenia. Dodatkowo należy przestrzegać podstawowych zasad higieny osobistej, czyli przede wszystkim myć ręce przed każdym posiłkiem.