MKTG NaM - pasek na kartach artykułów
3 z 10
Przeglądaj galerię za pomocą strzałek na klawiaturze
Poprzednie
Następne
Przesuń zdjęcie palcem
Smażenie produktów w wysokiej temperaturze powoduje rozpad...
fot. Collab Media/Getty Images

Tak zepsujesz zdrowe jedzenie. Zobacz, czego z nim nie robić. Oto najgorsze pomysły na posiłki, których warto unikać w zdrowej diecie

Smażenie w wysokiej temperaturze. Czy smażona ryba jest zdrowa?

Smażenie produktów w wysokiej temperaturze powoduje rozpad najbardziej korzystnych związków, czyli zwłaszcza tych o charakterze antyoksydantów, a dodatkowo powstawanie szkodliwych związków. Dotyczy to nie tylko przyrządzanego jedzenia, ale też stosowanego tłuszczu.

Niezdrowe jest smażenie zwłaszcza tłustych ryb morskich, które są najbogatszym źródłem kwasów tłuszczowych omega-3. Powoduje ich rozpad i utratę cennych wartości odżywczych. Badania dowodzą jasno, że spożywanie ryb w takiej postaci nie przyczynia się do zmniejszenia ryzyka rozwoju chorób metabolicznych, tak jak ma to miejsce w przypadku sięgania po nie w innej postaci.

Zobacz również

Noc Muzeów 2024. Można było zwiedzić Wyższe Seminarium Duchowne we Włocławku. Zdjęcia

NOWE
Noc Muzeów 2024. Można było zwiedzić Wyższe Seminarium Duchowne we Włocławku. Zdjęcia

QUIZ. Wszyscy znali te bajki. Sprawdź, jak dobrze je pamiętasz!

QUIZ. Wszyscy znali te bajki. Sprawdź, jak dobrze je pamiętasz!

Polecamy

Nowa atrakcja w Tatrach. Zobacz, ile kosztują bilety

Nowa atrakcja w Tatrach. Zobacz, ile kosztują bilety

Pęka ci głowa? Możesz chorować na dolegliwość, która dotyka 4 na 10 Polaków

Pęka ci głowa? Możesz chorować na dolegliwość, która dotyka 4 na 10 Polaków

Najlepszy tort truskawkowy. Idealny na rodzinne spotkania

HIT DNIA
Najlepszy tort truskawkowy. Idealny na rodzinne spotkania