MKTG NaM - pasek na kartach artykułów
3 z 9
Przeglądaj galerię za pomocą strzałek na klawiaturze
Poprzednie
Następne
Przesuń zdjęcie palcem
Mak jest znakomitym źródłem związków mineralnych, a przede...
fot. Andreas Steidlinger/gettyimages

Które produkty mają więcej wapnia niż mleko? Wprowadź je do jadłospisu i wzmocnij kości. Co warto jeść przy osteoporozie lub próchnicy?

Mak

Mak jest znakomitym źródłem związków mineralnych, a przede wszystkim manganu, miedzi, wapnia oraz witamin z grupy B.

Składniki bioaktywne w maku wykazują właściwości osłaniające na błony śluzowe górnych dróg oddechowych, dzięki czemu zmniejszają podrażnienia i ułatwiają odkrztuszanie.

Mak stosowany jest zazwyczaj jako dodatek do potraw, jednak w 100 g zawiera znacznie więcej wapnia niż mleko – 1438 mg.

Zobacz również

Wypadek w Jeleniej Górze. Zderzyły się dwa samochody osobowe

Wypadek w Jeleniej Górze. Zderzyły się dwa samochody osobowe

Koszmarny wypadek. 4-latek wpadł pod kosiarkę z ciągnikiem. Jest w ciężkim stanie

Koszmarny wypadek. 4-latek wpadł pod kosiarkę z ciągnikiem. Jest w ciężkim stanie

Polecamy

Kontuzja sportowców i ludzi aktywnych. Zmaga się z nią Robert Lewandowski

Kontuzja sportowców i ludzi aktywnych. Zmaga się z nią Robert Lewandowski

Pożywna zupa „dziad z babą". Pyszna i łatwa do zrobienia

Pożywna zupa „dziad z babą". Pyszna i łatwa do zrobienia

Ta kreacja przykuwa oko. Oto sukienka, która musi się znaleźć w twojej szafie

Ta kreacja przykuwa oko. Oto sukienka, która musi się znaleźć w twojej szafie