MKTG NaM - pasek na kartach artykułów
4 z 10
Przeglądaj galerię za pomocą strzałek na klawiaturze
Poprzednie
Następne
Przesuń zdjęcie palcem
Woda po gotowaniu makaronu to „tajny składnik” wielu...
fot. sgrunden (pixabay.com)

Gotujesz ziemniaki, ryż, makaron itp.? Nie wylewaj wody! Ma mnóstwo cennych właściwości. Sprytne triki na wykorzystanie wody po gotowaniu

Woda po makaronie

Woda po gotowaniu makaronu to „tajny składnik” wielu tradycyjnych włoskich sosów (np. aglio e olio). Sprawia, że sos jest bardziej gęsty i gładki, dobrze też oblepia makaron – to wyjątkowo dobrana para. Przygotowując sos, wystarczy dolać kilka łyżek wody i chwilę pogotować.

Wodę po makaronie możemy też:
- dodawać do różnych innych sosów, które chcemy zagęścić, a także gotować na niej zupę,
- moczyć w niej warzywa strączkowe przed gotowaniem,
- użyć do odświeżająco-łagodzącej kąpieli dla stóp (warto dodać nieco olejku lawendowego).

Zobacz również

Drugi transfer Widzewa to będzie reprezentant Kosowa

Drugi transfer Widzewa to będzie reprezentant Kosowa

Skrót meczu Niemcy - Szkocja. Gospodarze turnieju jak walec

Skrót meczu Niemcy - Szkocja. Gospodarze turnieju jak walec

Polecamy

XVII Broken Ball, trzy dni święta koszykówki w Iławie

XVII Broken Ball, trzy dni święta koszykówki w Iławie

Olsztyn najcichszym dużym miastem w Polsce

Olsztyn najcichszym dużym miastem w Polsce

Półkolonie Sportowe Lato 2024 [WIDEO]

Półkolonie Sportowe Lato 2024 [WIDEO]